De eerste versie Photoshop waarmee ik in aanraking kwam was 2.0. Dat paste toen nog op enkele diskettes van 1,3 mb. Ik hield me in die tijd veel bezig met
zwart-wit fotografie en vond dit stukje software dus heel erg interessant. Als graficus ging ik aan het werk met versie 3.0. Al snel begreep ik dat ik met Photoshop juist datgene kon realiseren wat in de doka erg moeilijk of gewoon onmogelijk was zoals elementen van opnames mengen met andere opnames bijvoorbeeld.
Lagen!
Photoshop 3.0 bracht het wonder der wonderen... lagen! Alsof je verschillende negatieven boven op elkaar kon leggen. Vanaf dat moment was ik verslaafd... tot op de dag van vandaag. Het combineren van meerdere opnames om voor alle lichte en donker partijen de beste doortekening te verkrijgen is een truc die nog steeds door veel fotografen wordt toegepast.
Beeldbewerking
Niet meer weg te denken uit mijn dagelijks werk: het bewerken van beelden voor gebruik in drukwerk of websites. Voor een fotoshoot kun je in allerlei verschillende ruimtes terechtkomen waar opnames gemaakt moeten worden. Vaak zijn de lichtomstandigheden matig of slecht. De achtergronden storend, of het onderwerp niet in representatieve staat. Retoucheren, beeldbewerking dus, is dan noodzakelijk. Mijn opa van vaders kant deed dat ook al. Maar dan op het negatief of op een papieren afdruk! Zonder computer… en dus zonder Photoshop! Dan heb ik het een stuk makkelijker. Toch blijft het vaak een lastige maar wel dankbare taak. Zie de foto hieronder. Schuif de grijze lijn in het midden van links naar rechts en zie de extreme make-over… De roest is weg, de kettingen weer helder, achtergrond verdwenen…
Extreme make-over: